Ръководители на АО Research Institute(ARI) с лекция в БАН

сеп. 17, 2024Новини, Научни прояви в България 2024

Конгрес Бота

На 12.09.2024 в големия салон на БАН се проведе среща между ръководството на AO Research Institute-ARI (Давос, Швейцария) и изследователи от институти на БАН. На срещата присъстваха учени от Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Технически университет – София, Медицински университет – София и други.

Професор Робърт Ричардс (директор на АО Research Institute ) и професор Бойко Георгиев (заместник-директор) изнесоха презентации, с които запознаха аудиторията с постиженията и разработките на ARI, като акцентираха на сътрудничеството си с медицинските университети в София, Варна, Стара Загора, Института по металознание „Академик А. Балевски“, както и върху тясното си сътрудничество с някои от най-големите болници в страната. Посланикът на Швейцария Raymund Furrer изнесе кратка реч, в която обърна специално внимание на връзката между двете страни, особено след падането на желязната завеса.

УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ е болницата изпратила най-голям брой лекари на fellowship в института в Давос. 7-те колеги работили в ARI, както и техните научни ръководители – проф. Диян Енчев и проф. Асен Балтов, присъстваха на събитието и бяха пример за научните постижения, плод на тясната колаборация между двете структури.

На снимката (от ляво надясно):Чл.-кор. дтн Стефан Хаджитодоров(зам.-председател на БАН), доц. Ивайло Кацаров (директор на Инстута по металознание, съоражения и технологии „Акад. А. Балевски“), проф. Робърт Ричардс (директор на АО Research Institute ), проф. Диян Енчев (началник на травматологичен комплекс и I-ва клиника по ортопедия и травматология на „УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов), Раймунд Фурер (посланик на Швейцария) и професор Бойко Георгиев (заместник-директор на ARI).